IMG_8505

Alida og Edward er oprindelig fra Holland. De kom i 1997 til Danmark i hestevogn med en baby, 2 hunde og en ged. Herfra startede Øko Ged og Grønt, som er et økologisk landbrug med malkegeder. For 4 år siden udvidede bedriften med et gårdmejeri. Gården ligger i Sondrup bakker syd for Odder, derfor ”Sondrup Gårdmejeri”.

Hvad arbejder vi egentlig for?

”Vores vision er økologien, som er vores retningssnor. Vi brænder også for gederne, det er fantastiske dyr med nysgerrighed, glæde, sjov og ballade. Men også muligheden for at bo ude på landet, hvor der er højt himmel, plads og stilhed er vigtigt. Der er en stor tilfredsstillelse ved at spise det man høster på gården”, fortæller Alida

For Edward og Allida er osten er ikke målet, men en måde at vise, at man godt kan lave lækre produkter uden at belaste miljøet voldsomt med sprøjtegift, kunstgødning eller svinegylle og uden importerede sojabønner.

Osten smager af det gederne spiser!

”Da vi i sin tid rejste fra Holland til Danmark med vores ged i hestevognens bagagerum, levede den af græs fra vejkanten og grøften. Alt efter hvad vi mødte på vores vej, var mælkens smag forskellig” fortæller Edward og fortsætter: ”Siden vi selv begyndte at lave ost, er jeg blevet meget interesseret i, hvordan vi kan styre smagen af mælken, så den kan give en lækker ost”.

Mælken til ostene kommer fra gårdens 125 geder. Edward lægger stor vægt på at alt foder til dyrene skal komme fra gården, der bliver ikke indkøbt kraftfoder – man skal kunne smage, jorden, stedet, håndværket – gårdens terroir.  En græsmark er ikke kun en græsmark, den skal være lækker for gederne – med 8 forskellige græsarter, flere kløverarter, lucerne og ikke mindst urter. Det er foderet, der holder gederne sunde, raske og glade: Gederne skal have noget at vælge imellem, og får hø og forskellige slags ensilage serveret hver for sig, så de kan vælge, det de har brug for. Gederne kvitterer med en dejlig mælk – fed og proteinrigt og har været fri for medicin de sidste mange år. ”Mælkens smag skifter med årstiden, om vinteren er mælken let, mens den om sommeren er mere krydret. Det er en helt anden sag at lave ost om sommeren end om vinteren. Vi synes det er smukt, at osten er forskelligt fra sæson til sæson”, fortæller Edward.

IMG_8480

Hvordan har vi lært at lave ost?

Den gang vi vendte spørgsmålet, om vi skulle starte en osteproduktion, tog Edward en tur til Holland for at besøge 3 gårdmejerier. Her fik han lov til at være med i produktionen en dag. Da Edward kom hjem sagde han ”det tror jeg nok jeg kan finde ud af”. Der skal dog siges, at helt så nemt var det ikke. Vi var så heldige, at vi fik lov til at leje en mejeri på Samsø, hvor mejeristen lige kunne se i ostekarret og sige ”så er det vist tid til at lægge ostekornet i form”. Det kræver mere end viden, man skal kunne se, føle og sanse, hvornår ostekorner er, som de skal være. Man skal have kærlighed til osten, siger Alida.

Edward fik købt ‘ostebiblen’ i Holland. Selvom den er skrevet til råmælksosteproducenter, har vi hentet meget viden der. Og ikke at glemme – ved at lave fejl, lære man mest. Vi sælger osten direkte til kunden, så får vi at vide om den er god eller ej. Bare lyt til kunden.

På et tidspunkt kunne vi ikke sælge al ost, så det måtte blive i vores ostelager. Men så fandt vi ud af, at ostene også er gode når den er 2 eller 3 år gammel. Så er det godt med lidt is i maven. Til sidst, vores leverandør af syrningskulture elsker at dele hans viden og han ved meget! slutter Alida.

ostehylde beskåret

Osten – gouda

Vi laver gedegouda, hvor vi har eksperimenteret med forskellige urter. Det er en opdagelserejse, hvilken syrningskultur bruger man til hvilke urter, mængde af urter, eller måske en kombination. Nogle af urter har et raffineret sammenspil med gedemælken, hvor det lige pludseligt går op i en højere enhed. Nogen urter fungere rigtigt godt i den fede vintermælk, og har brug for 6-8 mdr. lagring.

Coatingen af osten er som en moderne regnjakke, fugten kan kom ud men ikke ind. Osten taber en del af sin vægt under lagringen, helt op på 25 %. Det skal helst forgå langsomt, modningsprocessen må gerne tage sin tid. Når vi tager en ost som er 2 år gammel, er den fast, mørkegul, saltkrystaller og så har den en intens smag. Udover gouda laver vi også en gedeost i saltlage med og uden urter, gedefriskost naturel og med frisk hvidløg samt gedeyoghurt.

Mælken behandles så skånsomt som muligt. Mejeriet er placeret sådan, at mælken kun skal pumpes over nogen få meter.

Øko Ged og Grønt ostekar

Gårdmejeriet – brugt udstyr købt i Holland – det er vigtigt at holde omkostningerne nede.

Hvordan kommer man i gang?

Vi har haft besøg af mange, som kunne tænke sig at komme i gang. Helt praktisk, hvor mange penge har man? Hvad siger banken til det? Hvor stort skal det være osv. Vi har sparet mange penge ved at købe brugte vinduer, døre og vask, men også inventar – man skal helst være lidt heldig, kreativ og fantasirig. Man kommer i gang på sin helt egen måde.

Afsætning

Vi sælger helst direkte til kunderne, på torvet ved Domkirken i Aarhus, i vores gårdbutik men også på forskellige markeder som Grøn Festival, Bondens Marked, mm. Herudover sælges osten til Kvickly Odder, HKI ost, Solhjulet og en del butikker.

 

Osten smager af det gederne spiser!

One thought on “Osten smager af det gederne spiser!

  • 10. november 2015 at 11:55
    Permalink

    Fint med den viden man får i indlægget om Alida og Edwards osteproduktion med gedemælk. Men får en helt anden indgangsvinkel til det, man putter i munden efter at have læst om de produkter, der kan produceres uden at skade miljø og med brug af egne foderprodukter.
    For fremtiden vil jeg nok “smage” mere på osten, da jeg nu kender måden, den bliver produceret på, og hvad der influerer på produktet. Virkelig god information! Så er det godt at være forbruger.

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *