trappisterogost

Måske har I prøvet det? At sidde en aften i gode venners lag med rødvin og ost. Og så føle, der er et eller andet alvorligt galt. Osten og vinen passer ikke rigtig sammen. Der er noget, der clasher i munden. Smagsnoterne i vinen bliver overdøvet af osten – sensorikere fra UC Davis og har vist, at osten stort set kun tillader smør-agtige aromaer i vinene at trænge igennem.

Det gælder selvfølgelig også omvendt. Vin kan ødelægge osteoplevelsen totalt – prøv selv at skylle en skarp danablu ned med en fyldig rødvin: Man får munden fuld af klister, der mest af alt smager som sure sokker.

Heldigvis er der mange andre drikke, man med fordel kan nyde til ost. Hvidvin, sherry, portvin er oplagte – og i anledning af ølfestivalen i Lokomotivhallen er det selvfølgelig oplagt at nævne øl. Faktisk er det også god (munke)latin. Flere af de trappist-klostre, der brygger øl, laver også fremragende oste. Og øllet og osten passer sammen.

Hvis du vil lave en menu med ost og øl, kan det være en god ide at følge et par enkle trin:

  • Vælg osten først. Gå til ostehandleren og spørg hende eller ham til råds, her kan du ofte få lov til at smage osten, inden du køber den
  • Gå efter fællesnævneren. Når man skal sætte øl til ost, gælder samme regel som altid – hvis øllen har samme smagsnoter som osten, passer de godt sammen
  • Lær begrænsningens kunst. Server den samme øl til forskellige oste, eller nøjes med 2-3 oste og tilsvarende øl. Ellers kan smagningen blive for rodet – og meget kostbar
  • Tænk på rækkefølgen. Start med de mindst kraftige oste og de mindst kraftige øl og bevæg jer op i styrke og smagsintensitet

Prøv selv med denne hurtige guide.

OstenØllet
FriskostIkke for søde frugtøl, saison
RygeostLyse øl med røgmalt
MozarellaMørk pilsner
FetaHvedeøl
Unge gedeoste (med markant »gede«-smag)Hvedeøl, ikke for søde, frugtige øl
Unge, gule skæreostePilsner
Modnede, gule osteBrown ale, bock
HvidskimmelostePilsner, hvedeøl, saison, vildgærede øl, rauchbier (vælg en kraftigere øltype, hvis osten er modnet)
BlåskimmelosteBarley wine, porter, stout

 

 

Øl og ost – a marriage made in heaven

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *