Gouda er navnet på en hollandsk ost, der traditionelt fremstilles af komælk. Hos Øko Ged og Grønt laves den af gedemælk.

Gouda har en sødig smag, der skyldes, at man under fremstillingen dræner noget af vallen fra, og tilsætter vand. Herved fjerner man nogle af de mælkesyrebakterier, der giver oste syrlig smag.

Gouda med Bukkehorn er en ung og relativt blød ost, der har en meget blid smag af ged. Den er tilsat bukkehornsfrø, som er det krydderi, der giver karry den karakteristiske smag. Ost, der er tilsat bukkehorn er lige så almindeligt i Holland, som tilsætning af kommen til danske oste. Det giver den »fede« og sødlige ostesmag et let krydret modspil.

Serveres med
Prøv at servere den med en sødlig sennep som man gør i Holland. Dertil kan man med fordel nyde en trippel – en relativt stærk, let sødlig øl, der er almindelig i Holland og Belgien.