ingstrup_mejeri

Ingstrup Mejeri i Nordjylland kan den 18. august fejre 125 års jubilæum. Mejeriet startede som et andelsmejeri for landsbyen Ingstrup i 1890 og udviklede sig til et moderne mejeri i 1930’erne.

I dag er mejeriet et håndværksmejeri og som sådan lidt af et særsyn i Danmark: Det får al mælken fra en eneste leverandør – og er dermed nærmest et “terroir-mejeri”: De 400 køer på Vrejlev Kloster, der ligger ca 25 km fra mejeriet, leverer årligt 4 mio kg mælk om året til mejeriet.

Det giver mejeristerne på Ingstrup Mejeri mulighed for at eksperimentere med foderblandinger og finde ud af hvilket foder, der giver den bedste mælk – og samtidig er mejeristerne sikre på at mælken er af god kvalitet og har fuld sporbarhed.

Det kunne imidlertid været gået ganske anderledes med Ingstrup Mejeri. Indtil 2002 var Ingstrup mejeri nemlig storleverandør til Nestlés mælkepulverfabrik i Hjørring. I 2005 gik mejeriet i betalingsstandsning, men blev overtaget af Hirtshals Andelsmejeri 2005.

I 2008 blev Hirtshals Mejeri overtaget af Arla, som lukkede Ingstrup Mejeri – og hvis ikke den daværende mejerichef havde overtalt lokale kræfter – herunder også Vrejlev Kloster – til at skyde penge i mejeriet, var historien endt her.

I dag producerer Ingstrup mejeri både traditionelle Danbo-oste – der sælges under navnet Ingbo – og mere specielle ostetyper, som fx den Klosterost, der er udviklet specielt til Vrejlev Kloster, og hvis udvikling man kunne følge i DRs programserie »Godsejerne«.

Jubilæumsdagen den 18. august fejres med en jubilæumsbog, der beskriver mejeriets udvikling gennem 125 år, samt med en reception, hvor gæsterne kan smage en jubilæumsost og de to succes-oste Løkken Bunkerost, som vandt publikumsprisen ved FoodExpo 2014 og Vr4ejlev Klosterost, der netop har modtaget prisen som Nordens Ost ved Nordisk Ostefestival 2015.

Ingstrup Mejeri fejrer 125 års -jubilæum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *